Creatieve sessie


"Alle expressievormen, zoals vrij tekenen, schilderen, beeldend werken met klei, hout of steen helpen uitdrukking te geven aan onbewuste processen"
Ans Tros (uit het boek: dynamisch coachen)In een creatieve sessie breng je op een creatieve wijze in beeld wat er in je leeft op dit moment. Naar aanleiding van een (hulp)vraag wordt er een creatieve opdracht gegeven. Je hoeft hiervoor absoluut niet creatief te zijn of goed te kunnen tekenen, het gaat om het beeld wat je creëert wat veel informatie oplevert omdat je motoriek aangesloten is op je onbewuste. Materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn potloden, verf, krijt, ecoline maar ook klei, collagemateriaal of hout. Je kunt hierin ook zelf je voorkeur aangeven. 

Samen bekijken we het ontstane beeld. Door de situatie in beeld vorm te geven wordt het zichtbaar, benoembaar en voelbaar. Je kan er even afstand van nemen en het beeld dat is ontstaan objectief bekijken. Door vragen te stellen en het beeld te analyseren ontstaan er inzichten en nieuwe perspectieven. Het zelfhelend vermogen wordt aangesproken en versterkt. Tevens kan er op deze wijze verwerking op gang komen. 

Naast creatieve technieken wordt er ook gebruik gemaakt van lichaamsoefeningen, ontspanningstechnieken, gesprekstechnieken, metaforen en visualisaties. 

 


Wanneer?

Een creatieve sessie kan helpen bij uiteenlopende vragen. Bij een overwerkt gevoel, lusteloosheid, depressieve gevoelens, verwerking van verlies, scheiding, gevoel dat je teveel ballen in de lucht moet houden, als je even niet meer weet waar je energie van krijgt of waar je naartoe wilt, problemen met je partner, je rol als opvoeder, innerlijke kindstukken, levensvragen. 


'Mega fijn vind ik het. Kijken wie ik ben, hoe ik in het leven sta en wat er voor zorgt dat ik me gedraag zoals ik doe. Niet altijd even makkelijk en soms zelf confronterend. Maar het brengt wel heel veel.'

**********

“We kijken naar mijn verleden, hoe dat me gevormd heeft en hoe dat me nu beweegt in het leven. Mega fijn vind ik het. Kijken wie ik ben, hoe ik in het leven sta en wat er voor zorgt dat ik me gedraag zoals ik doe. Niet altijd even makkelijk en soms zelfs confronterend. Maar het brengt wel heel veel. Elke sessie is er één of andere creatieve werkvorm en dan zit ik dus (zoals mijn geconditioneerde brein zegt; als een klein kind) te knutselen. En eerlijk gezegd vind ik het heerlijk! Even lekker kleuren, knippen, plakken of met je handen iets prachtigs maken. Elke knutsel heeft een betekenis en dat is weer iets waarover we samen spreken.

 

Inmiddels heb ik zelfs een art journal aangeschaft waarin ik mijn gedachten niet meer gewoon opschrijf maar dit ook echt met creatieve uitingen probeer vorm te geven. Zo ontspannend! Ik kan het iedereen aanraden. Zowel het in gesprek gaan met een therapeut als het creatieve stuk. Ik kan je vertellen, het werkt erg bevrijdend en kan je echt helpen om dichter bij jezelf te komen, inzicht te krijgen en zelfs problemen op te lossen. En dat alles in een mega ontspannen setting.”

 

**********


 "Er liggen zoveel diepere lagen verscholen in het 'werk' wat je maakt."

**********

"Een sessie soul & Art collage bij Sonia heeft mij daadkracht en inzicht gegeven. Ik wist niet dat er zoveel zichtbaar werd door iets uit te werken en creatief bezig te zijn. Er liggen zoveel diepere lagen verscholen in het 'werk' wat je maakt. Sonia stelt hele goede vragen, verdiepend en kijkt mee. Ze stemt op me af en door haar heldere energie is ze sprankelend en maakt het een sessie ook speels en luchtig. Precies wat ik nodig had. 

Dankjewel mooie vrouw!"